AP MDM RAAGI JAAVA Preparation Procedure | Jagananna Gorumudda Raagi Malt Recipe SOP.
తయారీ విధానం:-
1 .లీ నీటిని కాచుకోవాలి.
ఒక గిన్నెలో 10 గ్రాముల రాగి పిండిని 20 మిల్లీ లీటర్ల చల్లని నీటిలో ఉండలు లేకుండా కలిపి పక్కన పెట్టుకోవాలి.
నీరు మరిగే సమయంలో నీటిలో చిటికెడు ఉప్పు వేసుకోవాలి.
మరిగే నీటిలో ముందుగా తయారు చేసిన రాగి పిండిని వేసి ఉండలు రాకుండా నిరంతరం కలుపుతూ ఉండాలి.
దీనికి 10 గ్రాముల బెల్లం వేసి, బెల్లం అంతా కరిగిపోయేలా కలుపుతూ ఉండాలి.
రుచికరమైన రాగి పానీయం సిద్ధంగా ఉంది.
Ragi Java or Ragi Malt is being introduced in all Government Schools as a part of Jagananna Gorumudda in the Morning Session from 10th March 2023. The SOP for preparation of Ragi Java has been released. Get the Complete details of RAGI JAVA Preparation procedure, receipt, ingredients required explained below.
AP MDM RAGI JAAVA Preparation Procedure | Jagananna Gorumudda Ragi Malt Recipe SOP
Importance of Ragi Jaava AP MDM RAGI JAAVA
- Ragi is good for growing up kids.
- keeps bones strong and prevents conditions like osteoporosis due to excellence source of calcium.
- Fights anemia- wonderful basis of all natural iron
- Rich in dietary fiber- helps in food digestion, stop over-eating, making the child really satisfied for a lengthier time period.
- Malt created using ragi natural powder is quite healthful enlivening morning meal.
- Ragi flour is rich in Magnesium helps to maintain nerve function and normal heart beat .
- Ragi benefits to reduce bad cholesterol (LDL) and increase the effects of good cholesterol (HDL)
Nutritional and Calorific Values and Facts of Ragi Jaava
ENERGY (KJ) | 1342 |
PROTEIN (G) | 7.16 |
FAT (G) | 1.92 |
CARBOHYDRATES (G) | 66.82 |
CALCIUM (mg) | 364 |
IRON (mg) | 4.62 |
MAGNESIUM (mg) | 137 |
Ingredients | Quantity (g) | Energy (kcal) | Protein (g) | Fat (g) | Iron (mg) | Calcium (mg) |
Ragi flour | 10 | 38.20 | 1.10 | 0.43 | 0.46 | 36.40 |
jaggery | 10 | 35.30 | 0.19 | 0.02 | 0.46 | 8.54 |
Total | 20 | 73.50 | 1.29 | 0.45 | 0.92 | 44.94 |
Preparation of Ragi malt in AP MDM Procedure
Ingredients:- Ragi flour-10g
- water– 150ml
- Jaggery-10g (1/2 tsp)
- రాగి పిండి - 10 గ్రాములు - 10 గ్రాములు
- ఉప్పు - తగినంత
- నీరు - 150 మి.లీ
తయారీ విధానం:-
1 .లీ నీటిని కాచుకోవాలి.
ఒక గిన్నెలో 10 గ్రాముల రాగి పిండిని 20 మిల్లీ లీటర్ల చల్లని నీటిలో ఉండలు లేకుండా కలిపి పక్కన పెట్టుకోవాలి.
నీరు మరిగే సమయంలో నీటిలో చిటికెడు ఉప్పు వేసుకోవాలి.
మరిగే నీటిలో ముందుగా తయారు చేసిన రాగి పిండిని వేసి ఉండలు రాకుండా నిరంతరం కలుపుతూ ఉండాలి.
దీనికి 10 గ్రాముల బెల్లం వేసి, బెల్లం అంతా కరిగిపోయేలా కలుపుతూ ఉండాలి.
రుచికరమైన రాగి పానీయం సిద్ధంగా ఉంది.